fbpx

Prihodnost kmetovanja?

Ko se lastnik posestva zaveda, da kmetija ni več vzdržna in dolgoročno stabilna s produkcijo mleka, je čas, da se več hektarjev površin koruze in žit transformira v podporne regenerativne ekosisteme.

V tem članku podprtim z videom zgoraj je je delno predstavljena pot na eni izmed površin. 2ha velika njiva, ki se je zadnja desetletja uporabljala za vzgojo sladkorne pese, koruze, žit, bučnih semen za olje ipd. se je spomladi 2022 začela pospešeno pomikati proti trajnim kmetijskim nasadom.
2 hektarja velika njiva se bo s pomočjo zelenega gnojenja, dreves in grmov spremenila v ekosistem z obilico pridelkov in mnogih drugih potencialov. Slika je nasatala jeseni 2021.
Seveda gre tukaj za tranzicijo. Kako iz enoletnih kultur preiti v trajni ekosistem. Predvsem finančno.

In ravno to je čar podpornih ekosistemov – ne rabimo čakat 10 let, da nam pridelki z dreves, grmov, grmičevja in trajnic zagotovijo finančno varnost.

Investicije se morajo povrniti takoj, ne čez 10 let. S pravo strategijo in načrtom bomo poskrbeli za ustrezno tranzicijo v trajne nasade in že od samega začetka poskrbeli za finančno varnost. S pomočjo naravnih zakonov in vzorcev smo namreč lahko že v prvem letu profitabilni.
 
Kako lahko na tvoji kmetiji/posestvu poskrbiš za dolgoročno stabilnost, finančno in ekosistemsko varnost?
Vse je odvisno v kakšni situaciji se nahajaš, kakšni so tvoji nameni in cilji.
Za določanje tvoje trenutne situacije, potencialov ter podporo pri vzpostavljanju podpornih ekosistemov klikni tukaj.
Julij 2022 - ozlenitev in podpora oživitve tal je v polnem teku!
Aljaž in Dani iz ekipe Naj raste sta izvedla meritve za trajne nasede, ki bodo vzpostavljeni jeseni 2022
Zasaditvena liniija iz zraka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.