Prihodnost kmetovanja in trajnostni nasadi

Ko se lastnik posestva zaveda, da kmetija ni več vzdržna in dolgoročno stabilna s produkcijo mleka, je čas, da na več hektarjev njivskih površin uporabvljamo trajne kmetijske prakse.

V tem primeru je predstavljena 2ha velika njiva, na kateri se je zadnja desetletja pridelovala sladkorna pesa, koruza, žita, buče ipd.

Spomladi 2022 smo s setvijo zelenega gnojenja naredili prvi korak k trajnim kmetijskim nasadom.
2 hektarja velika njiva se bo s pomočjo zelenega gnojenja, dreves in grmov spremenila v ekosistem z obilico pridelkov in mnogih drugih potencialov. Slika je nasatala jeseni 2021.
Gre za postopni prehod iz enoletnih kultur v trajni ekosistem.
 
V začetnih letih bomo lahko še vedno lahko pridelovali in obdelovali tako, kot smo bili navajeni. S pravo strategijo pa bomo poskrbeli tudi za ustrezno umestitev trajnih nasadov, kar pomeni, da bodo površine še vedno praktične za obdelavo.
 
Kako lahko na kmetiji/posestvu poskrbimo za dolgoročno stabilnost, finančno in ekosistemsko varnost? Ključ je v trajnih nasadih, ki bodo poskrbeli za dolgoročno stabilnost, dodatne pridelke, nizke stroške vzdrževanja in pridelovanja.
 
Pomemben vidik trajnih nasadov so tudi stroški vzpostavitve in vzdrževanja. Trajni nasadi ne smejo biti črna luknja, ampak morajo biti cenovno ugodni in preprosti za vzdrževanje.
 
Za določanje vaše trenutne situacije ter potencialov za trajne nasade kliknite tukaj.
Julij 2022 - Meritve zasaditvenih linij. Ozlenitev in oživitev tal je v polnem teku!
Aljaž in Dani iz ekipe Naj raste sta izvedla meritve za trajne nasede, ki bodo vzpostavljeni jeseni 2022
Zasaditvena liniija iz zraka.