Koristi in vzdržuj svoje zemljišče na sonaraven način

Zasaditev je primerna za tempo življenja sodobnih družin, vzdrževanje je minimalno in enostavno ter nudi obilico pridelka skozi celo leto.

V sodelovanju z naravo,
ne proti njej

Celostna
strokovna pomoč

Jasen načrt
in hitra izpeljava

Naravni in
lokalni materiali

Odporno na bolezni
in škodljivce

Praktična
uporaba prostora

Razmišljaš, kako izkoristiti prazen travnik, obstoječ sadovnjak, star vinograd ali njivo?

Si želiš to narediti v sodelovanju z naravo, na ekološki način, kjer rastline podpirajo ena drugo in z nasadom ni preveč dela?

Te ob tej misli takoj preplavijo dvomi in vprašanja – kje začeti, kako (in kdaj) to dejansko izpeljati, koliko sadik, kakšne, v kakšni kombinaciji jih posaditi? Te je strah napak, ne veš koliko bo vse to stalo in ali bo dejansko delovalo?

Ne skrbi, mi smo tukaj, da iz tvojih pleč prevzamemo vse strahove, dvome, težaško delo in ključne odločitve.

Pomagamo pri načrtovanju in izvedbi zasaditve, z minimalnimi nadaljnimi stroški vzdrževanja ter visoko rodovitnostjo, ki ne zahteva redne košnje, škropljenja, gnojenja ali pletja.

Takšen način zasaditve opišemo kot “Užitni ekosistem”. Je idealna rešitev za družine, ki si želite živeti v stiku z naravo, nabirati zdravo, ekološko hrano in ne želite biti sužnji svojega posestva.

Ne sadimo vrtov, ampak raznolike užitne ekosisteme

Zelo verjetno živiš v prepričanju, da je pridelava lastne hrane neločljivo povezana s težaškim delom in veliko odrekanja.

To je do neke mere tudi res, sploh, če se ozremo na kmetijske prakse, kjer se neprestano borimo proti naravi (oranje, gnojenje, škropljenje, obrezovanje, pletje, ipd.).

Obstaja pa tudi drugačen pristop pridelave hrane, ki bazira na drevesih, grmih in trajnicah, ki skupaj tvorijo užitne ekosisteme, v katerih je vzpostavljeno naravno ravnovesje.

To nam omogoča, da na lastni zemlji pridelamo hrano brez večjih fizičnih posegov, kot so redna košnja, gnojenje, škropljenje in intenzivno obrezovanje.

Konvencionalno ali sonaravno? Kaj so prednosti sodelovanja z naravo, namesto borbe proti njej?

Sva Aljaž in Dani – možgani in mišice v ekipi Naj Raste

Sva soustanovitelja podjetja Naj Raste d.o.o., kjer prevladuje strast do narave, dreves, zdrave hrane ter obnovitvenih zmožnostih narave.

Sosledje rastlinskih ter živalskih vrst je področje, ki ga v najinem podjetju strastno raziskujeva in se mu posvečava.

Na podlagi dolgoletnega študija in praktičnega dela z naravo sva se odločila, da združiva moči in ljudem omogočiva aktivno delovanje v smeri prehranske varnosti, stika z naravo in regeneracije okolja.

Z ekipo ne sadimo samo posameznih dreves in klasičnih sadovnjakov, ampak ustvarjamo užitne ekosisteme – preplete užitnih dreves, grmov in trajnic, ki delujejo po vzoru narave.

S strokovnim znanjem in večletnimi izkušnjami pomagamo ustvariti lepo okolje, ki je enostavno za vzdrževanje, a hkrati ponuja obilico zdrave in raznolike hrane.

1000 +
m2 zasajenih površin
0 +
posajenih sadik
0 +
trajnih sadov
0 +
zadovoljnih strank

Z našo pomočjo nič ne bo prepuščeno naključju

Na tej točki se ti verjetno porajajo številna vprašanja…

Kje sploh začeti? ~ Kako? ~ Kako izbrati lokacijo? ~ Koliko sadik zasaditi, kakšnih? ~ Kaj je sploh vse treba narediti? ~ Kako in koliko časa bo potekala zasaditev? ~ Moram narediti vse naenkrat, ali lahko sadim par dreves vsako leto? ~ V kakšnem letnem času se lotiti? ~ Koliko bo to stalo? ~ Je moja zemlja sploh primerna? ~ Kaj pa, če naredim kakšno napako? ~
Kaj pa, če naredim kakšno napako? ~ Je moja zemlja sploh primerna? ~ Koliko bo to stalo? ~ V katerem letnem času se lotiti? ~ Moram narediti vse naenkrat, ali lahko sadim par dreves vsako leto? ~ Kako in koliko časa bo potekala zasaditev? ~ Kaj vse je sploh treba narediti? ~ Koliko sadik zasaditi, kakšnih? ~ Kako izbrati lokacijo? ~ Kako? ~ Kje sploh začeti? ~

Brez skrbi! 

Naša ekpia namreča prevzame vso strateško planiranje, nabavo, organizacijo, izpeljavo in nadzor del, ki so potrebna v procesu ustvarjanja trajnostnega nasada. Projekte praviloma izpeljemo v dveh fazah:

1. faza: Zasaditvena strategija

Prva faza je namenjena grajenju strategije in določanju točnih časovnih ter finančnih “zalogajev” skozi projekt. Tako lahko od samega začetka točno veš kaj, kdaj, kako in koliko – brez naknadnih presenečenj in odprtih vprašanj.

2. faza: Zasaditev

Na ta dan (ali dni) prevzamemo vso strateško, organizacijsko, koordinacijsko in nabavno delo. To zate pomeni, da ti (v teoriji), če si ne želiš, tisti dan ni potrebno biti doma. Večina naših strank sicer z veseljem sodeluje pri “luštnih” delih zasaditve in opazuje dogajanje, a bistvo je sledeče – z bageristi, dobavitelji sadik, usmerjanjem in odločanjem ter skrbjo, da bo vse ok, nimaš nobenega dela.

Ne bomo ti “prodajali bučk”, seveda ni vse rožnato...

Prepričani smo, da nudimo res vrhunsko in celostno storitev. Hkrati pa moramo opozoriti na določene omejitve…

Pri zasaditvi je ponavadi potrebna mehanizacija, ki ni v lasti našega podjetja. Dogovori z lokalnimi strojniki, ki poskrbijo za delo z mehanizacijo, lahko zaradi različnih okoliščin predstavljajo izziv z določanjem terminov. To je seveda naša odgovornost in stres.

Delamo z živim sistemom in naravo, kar pomeni, da nekatere stvari potrebujejo čas, da pokažejo prve rezultate. Upava torej, da se zavedaš, da čeprav bo vrt pripravljen in posajen relativno hitro, plodov verjetno ne moreš obirati že naslednji dan, teden ali mesec.

Smo zelo natančni in se praviloma strogo držimo dogovorov, a ker smo odvisni od naravnih ciklov, se lahko zgodi, da moramo zaradi slabega vremena spreminjati termine terenskega dela (ogledi, datumi zasaditve, razpoložljivost strojne opreme).

Namesto 10 let postopnega sajenja posamičnih dreves in učenja na lastnih napakah, ti zasadimo tvoje zemljišče v nekaj korakih

Nudimo ti hitro in učinkovito pomoč izkušenih strokovnjakov pri zasaditvi trajnih nasadov.

Prihranimo ti začetniške napake, kot so izbira napačnih sadik, sajenje na neprimernih lokacijah in slaba rast sadik.

V naprej izdelamo natančno strategijo (kaj, kje, koliko…) in oceno finančnih stroškov za celoten projekt.

Priskrbimo ti kakovostne sadike iz najboljših drevesnic ter lokalno dostopne naravne materiale.

Zasadimo na način, ki ti omogoča praktično rabo prostora in optimalno rabo naravnih virov.

Zasadimo ti užitni ekosistem, ki je v primerjavi s sadovnjakom veliko bolj odporen na bolezni in škodljivce.

Naše stranke najbolj cenijo to, da jim prihranimo ogromno časa, dela in sivih las 😉

“V planu je bilo posaditi 350 dreves – ljudje so pričakovali, da se bo to sadilo kakšen teden ali celo več, akcija je pa trajala le 4 ure! Brez vajine pomoči bi nama vsekakor bilo veliko težje. Bolj pomembno nama je bilo to, da ne izgubiva 5-6 let v napačni smeri, zato sva raje pustila strokovnjake naj naju vodijo, kakor da sama raziskujeva in zapravljava čas za stvari, ki so jih drugi že “naštudirali”. Če bi se lotila sama, bi nekaj nastalo, ne pa tako celovita zgodba. Nama je to res prihranilo ogromno časa in denarja; ne glede na to, koliko je prvotni vložek, ko nekomu plačaš za planiranje in usmerjanje, se ti to povrne več kot dvakrat.

– Matjaž Kranjc in Romana Toplek, Lastnika kmetije Lunina dolina

“Z možem prehajava v svojo “zrelo” fazo življenja, in sva se odločila da si za konec privoščiva malo drugačno bivanje – želela sem si gozdni vrt. Vedela sem, da nimam dovolj “velikih čevljev” za nekaj takega, Aljaž pa že nekaj let to počne, se je že nekaj naučil in sem bila prepričana, da bo tudi pri nas v redu naredil! Absolutno sva zadovoljna, vse kar smo se dogovorili, je štimalo, zelo profesionalno, danes smo vse zasadili in sem tako srečna! Najbolj všeč mi je bilo to, da sem od prvega klica dobila občutek, da vama popolnoma zaupam, se mi ni treba ubadati z malenkostmi – in tako tudi je!

– Nataša Sinovec

“Imamo hektar in pol veliko kmetijo, ki sva jo kupila po čistem naključju. Tina je brskala po internetu in si je želela trajno rešitev, brez intenzivnega kmetovanja, špricanja in tako naprej. Jaz se nimam časa s tem ukvarjati, sem hotel samo nekoga, ki bo to resno vzel in resno speljal, da nama pomaga s svetovanjem in spelje delo do konca. Splanirali ste, kupili vse sadike, pomagali saditi, ta podpora od začetka in skozi projekt nama je bila res pomembna. Zadovoljna sva, lepo izgleda, komaj čakava na prve rezultate. Najbolj fascinantno je vajino znanje, izkušnje, kako vse to uporabita, lepo, da nekdo to nosi naprej, za mlajše generacije. Pa še fajn sta! Vsem priporočava, ne preveč tuhtati! Izkoristite izkušnjo, sledite navodilom in ne skrbeti preveč.”

– Klemen in Tina Cerle

“Imeli smo same travnike, do danes! Odločila sem se za Naj Raste, ker nisem vedela kako naj se svojih 7 hektarjev lotim sama. Potrebovala sem orientacijo. Imela sem vizijo, kje bo kaj stalo, na podlagi tega smo naredili načrt, danes pa smo kar naredili nasad sadnih, gozdnih dreves, grmovja in to bo moj bodoči samooskrbni – ne samo sadovnjak, ampak nasad. Od osmih do pol treh smo zasadili 300 rastlin! Zelo sem zadovoljna, navdušena nad pomočjo pri načrtovanju, pri tem kako bager mora zemljo pripraviti, kako se mora zorati in podobno. Tisti, ki imate zemljo, pa ne veste, kako bi se je lotili, pokličite ekipo Naj Raste!

– Jasna Gumze

“Pričeli smo ustvarjati zgodbo, ki zaenkrat nosi delovno ime »Užitni park«. Ustvarjamo odprti prostor, gozdni vrt naravnega izgleda, ki bo dopolnil trud pri ozelenitvi trškega jedra in se ujel s širitvijo pokopališča. Sedaj je čas sajenja, vsebino predstavimo do pomladi. 🙂 Za najbolj firbčne – vsekakor bo trajnostno, visokodebelno, z mnogimi grmovnicami, za naše najmlajše, oživljalo bo tradicijo, šege in navade, kulinariko in mnogo drugega v duhu – manj besed, več dejanj. Komaj čakam. 🙂 Naj raste.”

– Marko Rakovnik, župan občine Lovrenc pri Pohorju

Sodelovanje z nami ni za vsakega – skozi leta smo ugotovili, da najbolje sodelujemo z ljudmi, ki:

Že imate v lasti zemljišče (idealno vsaj 2000 m2).

Imate konkretno motivacijo in močan namen zasaditi svoje zemljišče.

Ste pripravljeni prevzeti odgovornost za kvaliteto življenja in želite investirati v zasaditev zemljišča.

Se zavedate, da gre za konkretno finančno investicijo s katero prihranite ogromno časa in energije.

Si želite nasad vzdrževati na okolju in živalim prijazen način.

Se ne zadovoljite s kratkoročnimi, netrajnostnimi in nizkokakovostnimi rešitvami.

Pogosta vprašanja in odgovori

Trajnostni nasad/samooskrbni nasad/gozdni vrt/užitni ekosistem so vse sopomenke za vrsto nasada, ki se od klasičnih vrtov, sadovnjakov in podobnih rešitev razlikuje na več načinov:

 • Vsebuje različne vrste rastlin (drevesa, grmovje in trajnice) posajene skupaj na način, da podpirajo rast ena druge.
 • Vsebuje različne grme in drevesa, ki so že prisotni v lokalnem okolju – tvorijo ekosistem, ki je skladen z lokalnim okoljem, ne potrebujejo veliko zaščite ali vzdrževanja.
 • Je zasajen na način, da ne zahteva redne košnje, zalivanja, gnojenja, škropljenja proti škodljivcem in boleznim.
 • Optimalno uporablja teren in že prisotne vire (voda, hranila v zemlji, prisotno rastlinstvo, sončna svetloba) na način, ki omogoča lahek dostop in pobiranje plodov.
 • Ponuja raznoliko, kakovostno in zdravo hrano, skozi celo leto.
 • Ponuja lepo, varno in zdravo okolje za druženje in igro z otroki.
 • Ustvarja habitat za različne koristne avtohtone rastline, glive in živali, ki preprečujejo napade bolezni in škodljivcev.
 • Omogoča, da ob pridelavi lastne hrane poskrbimo še za regeneracijo narave.

Storitev zajema celoten proces, od začetne strategije in odločanja o tem koliko, kje in kaj, do končne zasaditve vašega trajnega nasada. To vključuje svetovanje pri izbiri točne lokacije, strateško planiranje zasaditve, pripravo tal ter zasaditev.

Okvirna investicija znaša 20.000 € ali večStroški se razlikujejo glede na velikost in kompleksnost projekta.

Celoten proces zasaditve vašega zemljišča je sledeč:

 • razvoj zasaditvene strategije,
 • iskanje, nabava in dostava najbolj kakovostnih sadik,
 • organizacija, nadzorovanje in usmerjanje zemeljskih del pri pripravi terena,
 • organizacija in nadzorovanje zasaditve,
 • zasaditev primernih kombinacij različnih sadnih dreves, grmov ter ostalih podpornih rastlin

Podrobnejšo oceno zasaditve podamo po spoznavnem klicu, na podlagi vaše konkretne situacije in želja. 

Skratka, vsekakor ne gre za zanemarljiv strošek, a bo to zagotovo naložba, ki se vam bo povrnila vsako sezono znova.

Odgovor na to vprašanje je odvisen od sezone, naše zasedenosti ter kompleksnosti projekta.

Če razmišljate o tem, kdaj je najboljši čas, da se nam oglasite, je to zdaj. 🙂

Preprosto zaradi tega, ker je bolje, da imamo več časa, kot premalo – veliko dela in planiranja lahko izpeljemo pred samo zasaditvijo, stroške lahko razdelite na “prebavljive” obroke, poleg tega pa smo vsi skupaj veliko bolj pripravljeni in mirni, ko pride do dejanske zasaditve.

Skratka – raje se oglasite prej kot kasneje, mi pa bomo poskrbeli, da se vse dogaja po vaši meri in seveda v tempu narave.

Absolutno. Vsako strategijo prilagodimo specifičnim željam, potrebam in razmeram na lokaciji.

Upoštevamo različne dejavnike, na primer:

Kakšno hrano si želite, katere plodove, koliko njih, kdaj?

Koliko časa želite nameniti vašemu zemljišču? Lahko ustvarimo nekaj za hobi, nekaj komercialnega ali pa takšnega, kjer se vam sploh ni potrebno vpletati.

Kakšen je lokalni ekosistem in katere rastline tam najbolj uspevajo? To je pomembno, da ustvarimo nekaj, kar ima od samega začetka najboljše možnosti za uspeh.

Vprašanj je še mnogo – vse dorečemo na strateškem terenskem ogledu, kjer razvijemo strategijo.

Za nadaljno vzdžrevanje se dogovorimo posebej. Vedno pa smo na voljo za nadaljne nasvete – še vedno smo v kontaktu z vsemi strankami iz preteklosti, ki nas morda vsake toliko prosijo za kakšen nasvet, potrditev ali idejo, sicer pa so najini užitni ekosistemi resnično samooskrbni v pravem pomenu besede. 

Večina lokacij je primerna. Ključnega pomena je pravilna priprava in strategija, ki upošteva specifične značilnosti lokacije. Idealno je, da imate vsaj 2000 kvadratnih metrov poršin, sicer pa pa čim bolje izkoristimo tisto, kar imate.

Rastline izberemo glede na podnebne in talne razmere vašega zemljišča, vaše želje glede plodov in estetske preference. Naš cilj je ustvariti produktiven in estetsko privlačen prostor.

Prioriteta pri izbiri sadik nam je seveda kakovost  predvsem zdrave korenine in dobro zaceljeno cepilno mesto.

Vse sadike, ki jih uporabljava, so vzgojene v Sloveniji, kupljene v drevesnicah pri strokovnjakih, ki so profesionalci na svojem področju, z dolgoletno prakso.

Skozi celo leto prav tako preverjava, kje so najbolj kakovostne sadike in jih naročava, preden sploh pridejo v prodajo, ter se tako prepričamo, da vam ponudimo le najboljše.

Za začetek nas kontaktirajte preko obrazca s klikom na gumb spodaj, ali kar pokličite na telefonsko številko (041 905 951).

Z veseljem bomo odgovorila na dodatna vprašanja in se dogovorili za začetno svetovanje.