Zelena in trajnostna naložba za vašo občino oz. podjetje:

Ustvarjamo trajne nasade, ki obogatijo javno infrastrukturo in prispevajo k okoljski odgovornosti

Ponujamo celovito podporo – od koncepta do izvedbe, s poudarkom na varovanju narave, trajnostnem razvoju in krepitvi lokalne skupnosti

10000 +
m2 zasajenih površin
0 +
posajenih sadik
0 +
trajnih sadov
0 +
zadovoljnih strank

Zakaj vaša občina oz. podjetje potrebuje svoj trajni nasad?

Odlična uporaba sredstev v okviru ozelenitve javne, izobraževalne in raziskovalne infrastrukture.

Nasadi po vzoru narave so okolju prijazni, zdravju prijazni, brez škropiv, umetnih gnojil ali drugih škodljivih kemikalij.

Podpora lokalni skupnosti (podpora lokalnim izvajalcem, vključevanje domačinov ter njihovih praks, znanja, izkušenj, oživljanje tradicije, ...).

Nizki vzdrževalni stroški, saj trajni nasadi ne zahtevajo redne košnje, pletja, okopavanja in drugega dela.

Odličen del celostne obnovitve po naravnih ujmah.

Večja korist zelenih površin za občane oz. zaposlene za prehrano, prosti čas in izobraževanje.

Ne sadimo vrtov, ampak užitne ekosisteme!

Trajnostni nasad/samooskrbni nasad/gozdni vrt/užitni ekosistem so vse sopomenke za vrsto nasada, ki se od klasičnih vrtov, sadovnjakov in podobnih rešitev razlikuje na več načinov:

Vsebuje različne vrste rastlin (drevesa, grmovje in trajnice) posajene skupaj na način, da podpirajo rast ena druge.

Vsebuje različne grme in drevesa, ki so že prisotni v lokalnem okolju – tvorijo ekosistem, ki je skladen z lokalnim okoljem, ne potrebujejo veliko zaščite ali vzdrževanja.

Je zasajen na način, da ne zahteva redne košnje, zalivanja, gnojenja, škropljenja proti škodljivcem in boleznim.

Optimalno uporablja teren in že prisotne vire (voda, hranila v zemlji, prisotno rastlinstvo, sončna svetloba) na način, ki omogoča lahek dostop in pobiranje plodov.

Ponuja raznoliko, kakovostno in zdravo hrano, skozi celo leto.

Ponuja lepo, varno in zdravo okolje za druženje in igro z otroki.

Ustvarja habitat za različne koristne avtohtone rastline, glive in živali, ki preprečujejo napade bolezni in škodljivcev.

Omogoča, da ob pridelavi lastne hrane poskrbimo še za regeneracijo narave.

Z najino pomočjo nič ne bo prepuščeno naključju

Prevzameva vso strateško planiranje, nabavo, organizacijo, izpeljavo in nadzor del, ki so potrebna v procesu ustvarjanja trajnostnega nasada.

Projekte praviloma izpeljeva v dveh fazah:

1. faza: Razvoj zasaditvene strategije

Prva faza je namenjena grajenju strategije in določanju točnih časovnih ter finančnih “zalogajev” skozi projekt. Tako boste od samega začetka točno vedeli kaj, kdaj, kako in koliko – brez naknadnih presenečenj in odprtih vprašanj.

2. faza: Zasaditev trajnega nasada

Na ta dan (ali dni) prevzameva vso strateško, organizacijsko, koordinacijsko in nabavno delo. To za vas pomeni, da vam (v teoriji), če si ne želite, tisti dan ni potrebno biti na lokaciji. Večina naših strank sicer z veseljem sodeluje pri “luštnih” delih zasaditve in opazuje dogajanje, a bistvo je sledeče – vi z bageristi, dobavitelji sadik, usmerjanjem in odločanjem ter skrbjo, da bo vse ok, ne boste imeli dela.

Ne bomo vam “prodajali bučk”, seveda ni vse rožnato...

Prepričana sva, da vam nudiva res vrhunsko in celostno storitev. Hkrati pa vas morava opozoriti na določene omejitve…

Pri zasaditvi je ponavadi potrebna mehanizacija, ki ni v lasti našega podjetja. Dogovori z lokalnimi strojniki, ki poskrbijo za delo z mehanizacijo, lahko zaradi različnih okoliščin predstavljajo izziv z določanjem terminov. To je seveda naša odgovornost in stres.

Delamo z živim sistemom in naravo, kar pomeni, da nekatere stvari potrebujejo čas, da pokažejo prve rezultate. Upava torej, da se zavedate, da čeprav bo vrt pripravljen in posajen relativno hitro, plodov verjetno ne morete obirati že naslednji dan, teden ali mesec.

Sva zelo natančna in se praviloma strogo drživa dogovorov, a ker smo odvisni od naravnih ciklov, se lahko zgodi, da moramo zaradi slabega vremena spreminjati termine terenskega dela (ogledi, datumi zasaditve, razpoložljivost strojne opreme).

Naj Raste: Zanesljivo, hitro, strokovno in v sodelovanju z naravo

Nudiva vam hitro in učinkovito pomoč izkušenih strokovnjakov pri zasaditvi trajnih nasadov.

Prihraniva vam napake, kot so izbira napačnih sadik, sajenje na neprimernih lokacijah in slaba rast sadik.

V naprej vam izdelava natančno strategijo (kaj, kje, koliko…) in oceno finančnih stroškov za celoten projekt.

Priskrbiva vam kakovostne sadike iz najboljših drevesnic ter lokalno dostopne naravne materiale.

Pomagava vam zasaditi nasade na način, ki omogoča praktično rabo prostora in optimalno rabo naravnih virov.

Zasadiva vam užitne ekosisteme, ki so v primerjavi s sadovnjaki veliko bolj odporni na bolezni in škodljivce.

Pogosta vprašanja in odgovori

  • Zasaditev vsebuje različne vrste rastlin (drevesa, grmovje in trajnice) posajene skupaj na način, da podpirajo rast ena druge.
  • Zasadimo ekosistem, ki je skladen z lokalnim okoljem, ne potrebuje veliko zaščite in vzdrževanja.
  • Zasaditev ne zahteva redne košnje, zalivanja, gnojenja, škropljenja proti škodljivcem in boleznim.
  • Optimalno uporablja teren in že prisotne vire (voda, hranila v zemlji, prisotno rastlinstvo, sončna svetloba) na način, ki omogoča lahek dostop in pobiranje plodov.
  • Ponuja raznoliko, kakovostno in zdravo hrano, skozi celo leto.
  • Ponuja lepo, varno in zdravo okolje za druženje in igro z otroki.
  • Ustvarja habitat za različne koristne avtohtone rastline, glive in živali, ki preprečujejo napade bolezni in škodljivcev.
  • Omogoča, da ob pridelavi lastne hrane poskrbimo še za regeneracijo narave.

Najina storitev zajema celoten proces, od začetne strategije in odločanja o tem koliko, kje in kaj, do končne zasaditve vašega trajnega nasada. To vključuje svetovanje pri izbiri lokacije, strateško planiranje zasaditve, pripravo tal ter zasaditev.

Odgovor na to vprašanje je odvisen od sezone, najine zasedenosti, kompleksnosti projekta in vaših časovnih omejitvah.

Če razmišljate o tem, kdaj je najboljši čas, da se nam oglasite, je to zdaj. 🙂

Preprosto zaradi tega, ker je bolje, da imamo več časa, kot premalo – veliko dela in planiranja lahko izpeljemo pred samo zasaditvijo, stroške lahko razdelite na “prebavljive” obroke, poleg tega pa smo vsi skupaj veliko bolj pripravljeni in mirni, ko pride do dejanskega sajenja.

Skratka – raje se oglasite prej kot kasneje, midva pa bova poskrbela, da se vse dogaja po vašem tempu in seveda tempu narave.

Absolutno. Vsako strategijo grajenja trajnega nasada prilagodiva specifičnim željam, potrebam in razmeram na lokaciji.

Upoštevava različne stvari, recimo…

 Kakšno hrano si želite pridelovati, katere plodove, koliko njih, kdaj?

Koliko časa želite nameniti vrtu? Lahko ustvarimo takšnega, ki vam bo hobi ali takšnega, v katerega se vam sploh ni potrebno vpletati.

Kakšen je lokalni ekosistem in katere rastline tam najbolj uspevajo? To je pomembno, da ustvarimo nekaj, kar ima od samega začetka najboljše možnosti za uspeh.

Vprašanj je še mnogo – vse dorečemo med prvim sestankom, ko sestavljamo strategijo.

Pri trajnem nasadu načeloma ni potrebe po vzdrževanju, zato najina storitev ne vključuje dodatnega dneva košnje, pletja, gnojenja, presajanja ali česarkoli takega.

Seveda pa smo vedno na voljo za nasvet – še vedno sva v kontaktu z vsemi strankami iz preteklosti, ki nas morda vsake toliko prosijo za kakšen nasvet, potrditev ali idejo, sicer pa so najini užitni ekosistemi resnično samooskrbni v pravem pomenu besede.

Večino lokacij je mogoče prilagoditi trajnemu nasadu. Ključnega pomena je pravilna priprava in strategija, ki upošteva specifične značilnosti lokacije.

Idealno je sicer, da imate vsaj 2000 kvadratnih metrov prostora za nasad, poleg tega pa čim bolj izkoristimo tisto, kar imate.

Rastline izbereva glede na podnebne in talne razmere vašega zemljišča, vaše želje glede pridelkov in estetske preference. Najin cilj je ustvariti produktiven in estetsko privlačen prostor.

Prioriteta pri izbiri sadik nama je seveda kakovost  predvsem zdrave korenine in dobro zaceljeno cepilno mesto.

Vse sadike, ki jih uporabljava, so vzgojene v Sloveniji, kupljene v drevesnicah pri strokovnjakih, ki so profesionalci na svojem področju, z dolgoletno prakso.

Skozi celo leto prav tako preverjava, kje so najbolj kakovostne sadike in jih naročava, preden sploh pridejo v prodajo, ter se tako prepričava, da vam ponudiva le najboljše.

Za začetek naju kontaktirajte preko obrazca s klikom na gumb spodaj, ali kar pokličite na telefonsko številko (041 905 951).

Z veseljem bova odgovorila na dodatna vprašanja in se dogovorila za začetno svetovanje.